Pitali smo vas koliku napojnicu ostavljate konobarima. Evo vaših računica

OD NOVE godine u sklopu novog kruga porezne reforme napojnice se mogu ostavljati i ako plaćate karticama, a mi smo odlučili provjeriti koliku napojnicu Zagrepčani i Zagrepčanke ostavljaju u kafićima ili restoranima, a našlo se svakakvih odgovora.

“Ovisi hoću li piti ili jesti, ovisi kolika cijena na kraju bude”, objasnila nam je jedna djevojka pa dodala kako uz kavu ostavi 50 centi do euro. Rekla nam je da u restoranu ostavi nešto više, otprilike 2 do 3 eura, no da pritom uzima u obzir kako se ponaša osoba koja je poslužuje. Priznala je i da ostavlja veće napojnice otkako smo prešli na euro i da će napojnice ostavljati putem kartice jer joj to olakšava cijeli proces. 

Neki sve pomno izračunaju 

“U kafićima od pet puta ostavljam jedanput možda 50 centi prosječno”, priznao nam je jedan dečko pa otkrio kako je radio kao konobar i da zbog toga u restoranima ostavlja oko 10 posto. Dodao je i da ostavlja napojnicu u kešu te da ne ostavlja više otkako smo prešli na euro: “Kalkuliram ja to u glavi da ne bude više nago što mislim dati.” 

Ah, ti centi 

“Euro, jer sam studentica”, otkrila nam je jedna djevojka i priznala kako daje veće napojnice otkako smo prešli na euro. “Zato što je neugodno reći ‘ostavi si 30 centi’ jer imam osjećaj kao da su lipe, onda kao da kažeš nekom ‘ostavi si 30 lipa’ pa je čudan osjećaj, a 30 centi je zapravo kao 2-3 kune”, objasnila je i dodala da napojnice daje u kešu. 

“Zaokružim nekako” 

“Ako je račun recimo 4.70 eura, onda 5 eura, znači 30 centi”, rekla nam je jedna prolaznica, a druga se složila: “Isto, zaokružim nekako”, a priznale su i da ostavljaju veću napojnicu otkako smo prešli na euro. 

“Kad plaćam kešom, onda ostavim više, ali kad plaćam karticom, onda ne. Onda platim koliko košta”, dodala je. 

Dobili smo i neka priznanja 

“Da budem najiskreniji, prvo nisam ništa ostavljao i onda sam kratko radio kao konobar, jednu sezonu, i onda sam počeo uvijek ostavljati barem 50 centi”, priznao nam je jedan dečko i objasnio kako ništa nije ostavljao dok se plaćalo u kunama, ali i da uvijek daje napojnicu u kešu. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *